Kvadratura zatvorenog kruga

(nelektorirani materijal)
Intruzija

Prije negoli ovaj samodopadni, kvaziintelektualni autor počne sa svojim urnebesom, kojeg smjelo naziva „roman”, osjećam potrebu da se čitateljima obratim s nekoliko riječi. Najprije se ispričavam što u ovu pripovijest upadam s neba pa u rebra i mimo volje autora, međutim, nužno ga je ponekad prekinuti, jer se ne zna zaustaviti sâm, kad pretjera u revnosti.

Da se predstavim: zovu me tik. Dakle, tik, a ne Tik, kako biste mogli pomisliti. Ne kao ime Tik, nego kao „treptaj, trzaj” odnosno nekakav ljudski besciljni pokret, koji nije svjesno kontroliran. Ne volim kontrolu, točnije, ne volim kad me kontroliraju; jer ja sam taj koji voli kontrolirati, premda, moj domaćin, dakle ljudsko biće koje ima tik, može patiti i željeti me se riješiti na sve moguće načine. E, pa ja sam ta nesvjesna reakcija, koja se povremeno ponavlja po istom obrascu. Da, molim lijepo! Uvijek po istom obrascu jer kakav bih ja tik bio, kada bih se primjerice: jednom nakašljao, drugi put zatreptao, treći put zavrtao ušnu resicu... Ja tada ne bih bio JA i zato se držim svoje osobnosti, a ta je u mom slučaju: zavrtanje ušne resice. Zamislite to! Većina tikova trepće očima domaćina ili ga tjera da se hvata za genitalije... Uh, kakav neukus i primitivizam! Ne znaju sinkronizirati više složenih pokreta poput mene.

Uistinu, za biti tako zahtjevan tik, potrebna je posebno razvijena vještina i sposobnost. Ja sam svoju razvio prelazeći s koljena na koljeno i nisam uvijek bio tako savršen kao u domaćina Tome.

Da to nisam uspio, ne bih sada bio onaj tko je hakiranjem nervnog sustava domaćina, preuzeo kontrolu nad impulsima koji struje ljudskim živcima. Jednostavno provalim u nervnu mrežu i pohvatam nekoliko živaca te ih podražajima po određenom redoslijedu pretvorim u sebe, to jest u tik - kako me promatraju iz vaše ljudske perspektive. Budući da sam vješt u provaljivanju u sustave, a to učinim i sada kad prije početka pripovijedanja, samovoljno upadam sa svojom pričom, spašavajući roman, jer autor nije svjestan koliko je zbrke napravio u svojoj, nazovimo to: kreaciji. Bože sačuvaj!